Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zabíjačka 2017

28. 1. 2017

Dne 28.1.2017 jsme uspořádali další nezbytnou součást vstupu do nového roku, a to sborovou zabíjačku. Letos se opět vyvedla a byla speciální dvěma věcmi. Za prvé jsme měli historicky nejtěžšího čuníka – 309 kg a za druhé zabíjačku prováděl již zcela samostatně Pavel Trčka, který ještě před několika málo lety zabíjel na této akci prase poprvé, pod vedení Pavla Šedi.

Od brzkého ráno se již topilo pod kotli, pro čuníka se jelo do Sazovic. Nechyběla ani sladká ranní snídaně. „Mozeček“ (směs mozečku s vajíčkem) byl letos slabší, neboť kvůli rozhodnutí Evropské unie byl samostatný prodej mozečků zakázán, takže ten jeden jediný čerstvý se ve 40-ti vajíčkách zcela ztratil. Čuník byl tak velký, že se maso vařilo ve třech kotlech a ve čtvrtém pak ohřívala voda. Sádla bylo cca 60 litrů, na hasičský ples a další sborové akce zůstalo 200 řízků a rovnou se namlelo maso i na sekanou. Tlačenky a jitrnice ve vlastních střívkách byly již samozřejmostí.


Akce probíhala velmi dobře,  v podvečerních hodinách byla trošku utlumena odjezdem šesti účastníků na Okrskovou výroční schůzi na Komárov. Po návratu zpět do zbrojnice tam bylo již jen pár posledních držáků, se kterými jsme to definitivně zapíchli kolem 23:00 hodiny. Sádla bylo tolik, že poslední kotel se škvařil ještě v neděli dopoledne :-D. Každý účastník zabíjačky, sponzor i čestný člen byl odměněn výslužkou v podobě: zabíjačková polévka, obcházka (jelito), jitrnička, tlačenka, škvarky, sádlo a kousek bůčku. Cennější produkty zůstaly jako vždy výhradně pro budoucí využití sboru.