Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stavění Máje 2016

30. 4. 2016

 

V sobotu 30.4.2016 byl na 09:00 hodin sraz na Močidlech, za účelem postavení Máje. Letos se stavění Máje zúčastnili pouze muži, neboť ženy trénovaly a doslova potily krev na svém jarním soustředění v Dešné u Slušovic. Zaslechl jsem pár faktických a realitě odpovídajících poznámek, že právě proto byl Máj postaven tak rychle a bez jakýchkoliv zádrhelů . Máj nám zajistil místní hajný a převoz a oloupání probíhalo v předcházejícím týdnu. Výkop zajistil Pavel Bartuněk a máj usadil teleskopickou rukou z nákladního vozidla Miroslav Vrzala ml.

 

Aby se práce zdařila, byl naražen velký sud piva – Kozel 10°, který sboru daroval člen Josef Umýsa poté, co jej vyhrál v tombole na únorovém hasičském plese.

 

Velkým překvapením ale bylo první ranní probuzení, když jsme zjistili, že dosud neznámí dobráci z okolních vesnic se nám Máj pokusili hned první noc ukrást. Zřejmě byli však někým vyplašeni, neboť stihli odrazit jen dvě podpěry a očividně tupou a velikostně sotva „dětskou“ sekerou se snažili Máj odsekat, což s ním ani nehlo a dostali se do hloubky sotva jeden centimetr - amatéři . Na štěstí se jim jejich plán nepodařilo dokončit a česká státní vlajka mohla na Máji vznešeně vlát i nadále.