Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stavění máje 2015

1. 5. 2015

V pátek dne 1.5.2015 jsme se pustili do stavění máje, který prostě musel v tento den už stát. Kmen byl již ve čtvrtek dovezen Oldřichem Zelíkem z lesa Stříbrňáku, kde nám jej vybral hajný Husička. O dovoz máje i dřeva na oheň se dále postarali Bičan Miroslav, Hanáček Lubomír, Vrzala Dušan a Zelík Jakub.

 

Od pátečního rána bylo počasí opravdu nejhorší za celý uplynulý týden, neustále mrholilo, ale i přesto jsme museli kmen i vzpěry očistit od kůry, aby bylo vše na odpoledne připraveno. Strach, že bude kmen moc lepit a do stavění nevyschne, rozehnal déšť, který mízu pěkně smyl.

 

Od 16:00 hodin bylo na Močidlech už poměrně dost pomocníků (na to, že do placu byly vhozeny jen dvě basy piv a počasí nebylo nejlepší), holky mašlily špičku, část se věnovala lanovému opletu, část májovému kruhu a zbytek výkopu, o který se postaral Bartuněk Pavel s bagříkem místní firmy a našeho podporovatele Metal P. S. Dětí zde však letos moc opravdu nebylo – naši mladí hasiči byli v této době na pohárové soutěži v Bohuslavicích u Zlína a ostatní děti byly zřejmě z cukru a z deště měly až nepochopitelný respekt. Stavění již tradičně proběhlo za pomoci techniky – výsuvné ruky nákladního vozidla Miroslava Vrzaly, která nám ve spojení s již zmiňovaným bagříkem opravdu vytrhla trn z paty a ušetřila hodně práce. Zúčastnili se: Konečná Lada, Sukupová Adéla, Sukupová Beáta, Bartuněk Pavel, Bilavčík David, Hanáček Lubomír, Hanáček Tomáš, Sklenařík Václav, Šeďa Pavel, Vrzala Dušan, Vrzala Miroslav, Zelík Milan a na pomoc přišli také Němeček Jaroslav ml., Omelka Radek a Silný Miroslav. Dnešní den byl totiž navíc náročný i tím, že od 19:00 hodin měla začít ve zbrojnici květnová členská schůze, v rámci které chtěla oslavit své kulaté narozeniny členka Zdena Lidincová a dále od 20:30 hodin probíhal přímý přenos zápasu Česko – Švédsko na Mistrovství světa v ledním hokeji. Takže atmosféra byla kolikrát až hektická, protože různí lidé pospíchali kvůli různým věcem, ale vše se nakonec zvládlo bez problémů, s drobnými časovými ústupky.

 

Náhledy fotografií ze složky Stavění máje 2015