Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslavy 130 let od založení SDH Komárov

22. 8. 2015

V sobotu dne 22.8.2015 se na Komárově konaly oslavy 130 let od založení Sboru dobrovolných hasičů. Slavnostní den byl zahájen uvítáním hostů a Mší svatou, v rámci které bylo posvěceno nové vozidlo DA Ford Transit, poté následovala schůze a oběd v kulturním domě. Od rána náš sbor reprezentovali: Maňásková Karla, Šeďa Pavel, Vrzalová Božena a Vrzala Dušan, dále jako starosta okrsku Napajedla i Dalibor Lidinec s manželkou Zdeňkou.

Od 13:00 hodin probíhaly na návsi ukázky hasičské techniky, které byly zahájeny cvičením s naší koněspřežnou stříkačkou. Tuto si již ve čtvrtek převezli Komárovjáci z Hasičského muzea v Dřevohosticích, kde máme stříkačku uschovánu. Cvičili s ní: Hanáček Lubomír, Maňásek Aleš, Sklenařík Václav a z Komárova: Jan Bednařík a František Klofáč, samozřejmě v dobových bílých uniformách, černých přilbách, opaskem a sekerou, stříkačka stála na místě, nebyla tažena koňmi. Poté pokračovaly další ukázky, včetně motorové stříkačky Bří. Paříků z SDH Oldřichovice. Dále jsme se zapojili do námětového cvičení dálkové dopravy vody, kterou zahajovali ze studny místní Komárovští a na ně jsme se pak napojili my s naší PPS 12 a od rozdělovače vedli dva proudy přímým útokem na půl metru vysoký hořící papírový domeček  Cvičili: Bartuněk Pavel, Hanáček Lubomír, Maňásek Aleš, Sklenařík Václav a Zelík Milan. Poté probíhala ukázka vyproštění raněného z havarovaného vozidla v podání HZS Otrokovice, ukázka výsuvného žebříků s plošinou z JSDH Barum Otrokovice a ukázka uhašení zapáleného vozidla ze strany JSDHO Halenkovice. Po 16:00 hodině na hřišti předvedli muži i ženy ukázku požárního útoku. Za ženské družstvo cvičily i ženy od nás: Petra Vedolská – spoj savic, Jana Forbelská – stroj, Adéla Vyoralová – rozdělovač.

Poté jsme se jeli domů na chvíli srovnat a připravit na večerní zábavu – hrála kapela Tip Top Q. Na tuto jsme dorazili v 11 lidech něco kolem 21 hodiny a statečně ji také s největšími místními držáky ukončili okolo 04:00 hodin v neděli, odvážejíce si i několik tombolových cen. Oslavy se vydařily - počasí vyšlo, diváci nelenili, kapela hrála hezky a bylo čím zvlažit hrdlo .  Koněspřežná stříkačka se hned nazpět do muzea nepřevážela, neboť za tři týdny nás čekaly oslavy 760 let od založení obce Pohořelice, kde nemohl tento historický skvost chybět.