Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslavy 120. výročí založení sboru

14. 9. 2013

     V sobotu 14.9.2013 proběhly oslavy 120. výročí založení našeho sboru, které byly zahájeny velkou schůzí v sále místního pohostinství, a které se zúčastnili nejen naši členové a bratři i sestry z okolních sborů, ale i hosté z ostatních zájmových sdružení obce a starostové okolních obcí a měst. Starosta sboru Vít Blaha měl výborně připravenou obrazovou prezentaci, pak následovalo vyznamenání členů. Na schůzi navazoval oběd (vepřo knedlo zelo od kuchařek ze školky) a po něm vyrážel průvod v čele s praporem a  dechovou kapelou Kněžpolanka od kruhového objezdu směrem ke zrekonstruované kapličce, která byla v tento slavnostní den otevřena jako minimuzeum Kaplička. Po proslovech starosty obce Jaroslava Němečka a hlavního krajského památkáře ....  se průvod přesunul před hasičskou zbrojnici, kde bylo pro hosty připraveno námětové cvičení, spočívající v postupném uhašení pěti domečků na louce pod zámkem, a to různými způsoby, za užití různé techniky.

     Ukázky zahájila parní stříkačka z Kvítkovic a po ní pak proběhlo cvičení s naší veškerou technikou (koněspřežná stříkačka, PPS 8, plovoucí čerpadlo Kataramo, PPS 12 - sport, PPS 12 - zásah), na které pak navazovalo cvičení jednotek z SDH Oldřichovice (užití vodního děla), Spytihněv (útok s dýchací technikou přímo z vozidla), Napajedla a Komárov (dálková doprava vody). Na závěr provedli ukázku slaňování z vysokozdvižné plošiny profesionální hasiči z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Hasiči z Otrokovic přistavili zásahové vozidlo s moderním vybavením.

     Během ukázek si mohli hosté prohlédnout výstavu pohárů a oceněné v zasedací místnosti zbrojnice a téměř tisíc fotografií z historie i současnosti sboru, v garáži byla připravena jídelna nejdříve pro kapelu a hosty z Pohořelic u Brna, poté pro všechny cvičící. Na jídlo byl srnčí guláš, přičemž maso zajistili naši myslivci. I přes drobné problémy s nasáním vody pomocí PPS 8 nakonec cvičení proběhlo v pořádku a všechny domečky byly zdárně uhašeny.

     Po cvičení průvod pokračoval na fotbalové hřiště, kde jsem hosty z Pohořelice u Brna předali fotbalistům, kteří se vzájemně utkali v přátelském zápase (zvítězili naši pohořeláci). Poté jsme měli necelé čtyři hodiny na úklid všeho, co bylo před zbrojnicí, včetně zapůjčené techniky z Kvítkovic a na přípravu večerní zábavy. I když odpoledne a večer již nepršelo, tak díky vydatnému dešti z dopledne a zejména pak předchozích dnů jsme museli nakonec zábavu uspořádat v sále místního pohostinství, neboť půda před zámkem, kde měla zábava původně probíhat, byla značně promočená, nehledě na nízké večerní teploty (do 10 °C). Kapela Aventis  z Napajedel oslavy svým výkonem výborně zakončila, vstupné bylo dobrovolné. Na dvoře byla udárna i grilované makrely.

     Oslavy, které jsme připravovali dlouho do předu, utekly jako voda a už aby jsme plánovali ty další .  Všem, kteří nám jakkoliv pomohli, mnohokrát děkujeme.    

    

 

Náhledy fotografií ze složky Oslavy 120. výročí založení sboru