Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kácení Máje 2016

28. 5. 2016

Dne 28.5.2016 od 14:00 hodin se na Močidlech konalo tradiční Kácení Máje. Letos to bylo pro pořadatele trošku hektičtější, neboť ve stejný den probíhalo i Okrskové kolo v Požární sportu na Halenkovicích, kde dopoledne soutěžili mladí hasiči a souběžně odpoledne družstvo žen i mužů. Z toho důvodu probíhaly důkladné přípravy akce již od pátečního odpoledne, tak, aby se v sobotu mohli zbylí (nesoutěžící) členové naplno věnovat obsluze hostů. O udírnu se opět postaral Pavel Šeďa – a vydržel hoooodně dlouho do noci, než se mu poštěstilo zavěsit do udírny poslední nožičky klobásek. Makrely měl opět na starosti Josef Umýsa a opět nezklamal, neboť po třiceti kilech se jen zaprášilo. Hudbu obstarával Václav Sklenařík, který si poprvé do své „aparatury“ zapojil i mixážní pult, díky kterému byl schopný nejen pohodlněji dávat do hromady seznam skladeb, ale také jsme mohli efektivněji využívat mikrofon při losování tomboly a konečně nás bylo slyšet. Tombola byla jako každý rok bohatá a o její sestavení se postarala zejména Adéla Sukupová. Prestiž této velkolepé akce rodinného typu zvýšila také přítomnost provozní Zámecké restaurace, Jitky Poláškové, která na káře s sebou přivezla i zmrzlinový pult a za mrzký peníz potěšila bezpočet mlsných a s ohledem na počasí i vyprahlých jazýčků.

 

 

Okolo 18.30 hodin se Lubomír Hanáček pustil do podřezávání Máje, kdy po jeho pádu nastal opět neskutečný souboj dětí o ty nejlepší igelitové fáborky z ještě zelené špičky. Dopadlo to ale vše v pořádku a bez pláče, neboť na všechny se dostalo a nikdo bez fáborku neodešel. Po 19:00 hodině jsme započali losování tomboly, kterou vyhlašoval Milan Zelík. Těsně před vylosováním první výherní ceny jsme se ale museli pochválit nejen s úspěchy všech soutěžních družstev z dnešního dne na Halenkovicích, ale zejména pak dostat do povědomí všech přítomných také úspěch mladších i starších žáků z Okresního kola hry Plamen v Otrokovicích a poukázat na to, že naši starší žáci pojedou i letos reprezentovat Zlínský okres na Krajské kolo hry Plamen do Horní Lidče. Tato ústní prezentace žákovských titulů byla doplněna nástupem úspěšných družstev v doprovodu vedoucí mládeže Jany Forbelské a celomočidelským aplausem, neboť i ti ne moc přejícní našemu sboru, jsou si moc dobře vědomi, že se jedná o vynikající reprezentaci naší obce, která z dlouhodobého hlediska nemá obdoby. Hlavní cenu – Máj letos vyhrál Petr Hochmann a jako správný výherce se o pořezání a odvoz postaral hned následující den.

 

Po setmění se v remízcích nad Vinohrádky začala probouzet strašidla a podivná stvoření všeho druhu. Pavel Trčka tohoto chtěl samozřejmě využít, a proto uspořádat stezku odvahy a s „největšími“ školou povinnými a možná ještě ani školou nepovinnými hrdiny, se pustil do temnem zalitého okružního pochodu. Z asi půlhodinové výpravy se hrdinové vrátili kupodivu všichni, avšak tma a kdoví, co je tam potkalo, z nich udělala hrdiny výrazně menší, z některých až nemluvné a vyplašené uzlíčky tisknoucí se ke komukoliv, kdo byl vyšší, jak oni.

 

Poté již vypukla volná zábava bez hranic, kterou jednoznačně podpořily letošní bufetové novinky. Poprvé jsme na akci použili profi výčepní zařízení, které bez problémů stíhalo chladit dva sudy a téměř neustále tekoucí pivo značky Starobrno 11° a Krušovice 11°, kterých nakonec padlo necelých 9 sudů. Těžko říci, zda to bylo celodenním slunečným a horkým počasím, anebo silnějším pivem, než které běžně vydáváme, ale letos se účast hostů po půlnoci výrazně snížila a po druhé hodině tam už zůstala malá hrstka skalních a nezlomných držáků, které nevyhnal ani očekávaný déšť. Tento však způsobil, že ti poslední přeživší nechtěli při cestě na horní konec zmoknout a proto byli doslova donuceni schovat se pod stany a posilňujíce se dalšími specialitkami bufetu, tam vydrželi až do páté hodiny ranní a pak se vydali k domovům, neboť při svítání si uvědomili, že Máj již není třeba hlídat, jelikož byl vlastně oficiálně pokácen večer.