Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krajské kolo hry Plamen a Krajské kolo dorostu - Uherský Brod 2015

13. 6. 2015

Ve dnech 12. a 13.6.2015 se v Uherském Brodě konalo Krajské kolo hry Plamen a Krajské kolo dorostu, do kterého starší žáci z Pohořelic postoupili po 23 letech a společně s družstvem z Mysločovic zde reprezentovali okres Zlín a bojovali o postup na celorepublikové kolo, do kterého se dostalo první družstvo z osmi postoupivších ze čtyř okresních kol – Zlín, Vsetím, Kroměříž a Uherské Hradiště. V krajském kole jsme byli nováčky a tato skutečnost se promítla nejen v první den klání. Počasí bylo opět neuvěřitelně parné, celý den žhnulo sluníčko, které nám ve spojení s tartanovým oválem a umělou trávou připravilo doslova pekelnou výheň, před kterou nás chránila tribuna – soutěžící měli však jako jedinou ochranu přilbu na hlavě.

V pátek 12.6.2015 od 15:00 hodin se začínalo útokem CTIF, který probíhal na fotbalovém hřišti v Těšově. První pokus našim vyšel nádherně – 56,68 vteřin, jednoznačně první místo, avšak díky špatnému postavení celého družstva v cíli, jsme obdrželi 90 trestných vteřin a již jsme věděli, že druhý pokus bude muset klapnout. Bohužel však tento druhý pokud probíhal ve dráze číslo dvě, kde byly výrazně horší džberové stříkačky, se kterými všichni stříkali déle a výsledný čas v této disciplíně byl nakonec 71,60 vteřiny + 20 trestných vteřin (10 za šlápnutí do vodního příkopu, 10 za pohnutí se závodníka v cílovém postavení) – tedy 5. místo.

Poté se všichni přemístili ke stadionu Lapač v Uherské Brodě, kde startoval závod požárnické všestrannosti. V tomto byla rychlejší naše první skupinka – Kalčík Aleš, Stránský Teodor, Šiška Marek, Vyoral Libor a Zelík Michal, kteří vynikajícím běžeckým časem a šesti trestnými body jen ze střelby potvrdili, že tato disciplína nám opravdu jde a vybojovali první místo.

V sobotu ráno 13.6.2015 jsme se dozvěděli, že jsme průběžně první, s průběžným součtem 6 bodů, což nás ostatně hodně překvapilo, neboť jsme věděli, že na útoku CTIF to opravdu moc nevyšlo.

Na lámání chleba ale samozřejmě došlo až tento druhý soutěžní den, ve kterém jsme museli obstát v dalších čtyřech disciplínách, které nám nejdou tak dobře, jako již zmiňované dvě disciplíny. Až na útoky probíhaly disciplíny na Lapači.

Štafeta dvojic byla provedena poměrně čistě, avšak došlo k drobnému zaseknutí před motáním hadic, kvůli zapojení špatné půlspojky na hydrantový nádstavec. Výsledný čas 59,65 vteřiny rychlejší čtveřice Maňásková Aneta, Vyoral Libor, Stránský Teodor, Šiška Marek, s velitelem Zelíkem Michalem – 6. místo v této disciplíně.

Další, již náročnější disciplínou, byla štafeta CTIF na dráze 400 m. Tato byla sice provedena bez trestných bodů, avšak časově jsme nestačili na první pohled fyzicky zdatnější soupeře. Výsledný lepší čas 82,41 vteřiny (spadl minimax - časová ztráta na vrácení se a postavení), 7. místo v této disciplíně.

Štafeta 4 x 60 m se běžela taktéž dvakrát a rychlejšího času 53,12 vteřiny dosáhla čtveřice ve složení: Kladina – Stránský Teodor, břevno – Pechová Marie, minimax – Zelík Michal, hadice – Kalčík Aleš. 8. místo v této disciplíně.

Poslední a tou klasicky nejzajímavější disciplínou byl požární útok, který se prováděl na fotbalovém hřišti v Těšově, taktéž na dva pokusy, na nástřikové terče. Neznalost těchto terčů se projevila hned při prvním pokusu, kdy kvůli rozprašování vody o stěnu terče a větru neviděl levý proud vůbec nic a musel se spolehnout na radícího spoluzávodníka. Ve druhém pokusu to bylo již lepší a s výsledným časem 32,78 vteřiny jsme obsadili 7. místo v této disciplíně.

Součtem všech pořadí ve všech disciplínách – 34 bodů jsme i přes značně neúspěšnou sobotu obsadili celkové 6. místo ve Zlínském kraji, což je pro naše žáky dosud největší úspěch v jejich závodní kariéře. Alespoň malou útěchou nám může být umístění našich spolureprezentantů Zlínska z Myslčovic, kteří z prvního místa postoupili na republikové kolo!

Složení družstva: Kalčík Aleš, Maňásková Aneta, Maňásková Denisa, Pechová Marie, Stránský Teodor, Ševeček Richard, Šilcová Kristýna, Šiška Marek, Vyoral Libor, Zelík Michal. Doprovod: Forbelská Jana, Hanáček Lubomír, Maňásek Aleš a Karla a Zelík Michal.

Dorostenecké soutěže – Krajského kola dorostu, se zúčastnila naše - po dlouhé době první a prozatím jediná - dorostenka Adéla Vyoralová, zařazená do kategorie dorostenky – střední, která v konkurenci dalších dvou závodnic dosáhla v disciplíně 100 m s překážkami 24,76 vteřiny a na dvojboji času 20,07 vteřiny. Nakonec třetí místo.  

 

 

Získané zkušenosti se našim žákům budou určitě v budoucnu hodit, neboť motivace a chuť probojovat se i příští rok opět do krajského kola, tam prostě pořád je . A nelze opomenout stravu - v pátek byly bagety, ale v sobotu vepřové řízky, z nichž některé dosahovaly větší velikosti, jak bota č. 38

VIDEO - útok CTIF 1. pokus

VIDEO - útok CTIF 2. pokus

VIDEO - štafeta dvojic

VIDEO - požární útok - 1. pokus

VIDEO - požární útok - 2. pokus