Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krajské kolo hry Plamen 2016 - Horní Lideč

11. 6. 2016

Dne 11.6.2016 se v Horní Lidči konalo Krajské kolo hry Plamen Zlínského kraje, na kterém okres Zlín reprezentovali naši starší žáci a starší žáci ze Štítné nad Vláří. Letos bylo krajské kolo zvláštní tím, že všech šest disciplín se konalo v jeden den. Tato varianta byla pro soutěžící samozřejmě náročná, neboť soutěž začínající již ráno a táhnoucí se celý den, byla navíc zakončena fyzicky nejnáročnější disciplínou – závodem požárnické všestrannosti. S ohledem na to, že cesta do Horní Lidče trvá bezmála hodinu a půl a žáci by museli vstávat kolem 4 hodiny ranní, aby mohli být včas do 06:45 hodin na místě, byla nakonec zvolena ta varianta, že žáci přespí z pátka na sobotu v blízkosti stadionu a ráno budou relativně bdělejší. Ubytováni byli nakonec v penzionu v obci Študlov, který se nachází cca. 4 km od závodního sportovního areálu.

 

Počasí nebylo v den konání závodu nikterak příznivé. V 7 hodin ráno tam bylo 13 stupňů, zataženo, mírně přeháňky a předpověď nic jiného než dopolední déšť neslibovala. Po slavnostním nástupu osmi nejlepších družstev Zlínského kraje (za každý okres dvě družstva), se státní hymnou, se soutěžení započalo disciplínou Štafeta 400 m CTIF. V prvním pokusu žáci dosáhli času 77,67 vteřiny, který si druhým pokusem bohužel nevylepšili (78,15 vteřiny) a v této disciplíně obsadili třetí místo.

 

Druhou disciplínou byl požární útok CTIF. První pokus žákům vyloženě nevyšel, pěkný čas 56,44 vteřiny byl navýšen o 10 vteřin za přešlap na vodním příkopu a o 5 vteřin za přetočení hadice. Ve druhém pokusu žáci však ukázali, co mají natrénováno a s krásným časem 54,94 vteřiny bez trestných bodů v této disciplíně zvítězili.

 

Ve štafetě 4 x 60 metrů v prvním pokusu dosáhli času 44,58 vteřiny, který však druhým pokusil překonali a s časem 42,88 vteřiny obsadili v této disciplíně druhé místo.

 

Čtvrtou disciplínou, vypadající velice jednoduše, ale sankcionovatenou snad na každém kroku, byla štafeta požárních dvojic. Tato byla pro naše žáku skutečným bodnutím do zad, neboť v obou pokus obdrželi 10 trestných vteřin za nesprávné svinutí hadice. Výsledný čas 63,43 vteřiny (druhý pokus 73,18) stačil jen na sedmé místo v této disciplíně. Nebýt oněch trestných vteřin v prvním pokusu, byli by třetí.

 

Královská disciplína přišla na řadu jako pátá. Ani v této disciplíně se žákům nezadařilo a smůla se jich pořád držela. V prvním pokusu naplnili nástřikové terče v čase 53,27 vteřiny, druhým pokusem se zlepšili na 29,80 vteřiny, čímž obsadili v útocích páté místo.

 

Závěrečnou a fyzicky nejnáročnější disciplínou byl závod požárnické všestrannosti. Zde naši žáci nasadili pouze jednu pětičlenou hlídku a opět potvrdili, že patří mezi krajskou elitu, neboť s trestnými body pouze za střelbu (6 minut) a zároveň i nejméně trestnými body ze všech družstev obsadili v této disciplíně první příčku. Čistý běžecký čas 14,44 vteřiny byl druhý nejlepší za Oznicí (14,38), avšak toto družstvo získalo celkem 11 trestných bodů.

 

Po tomto výkonu již bylo jasno. Naší starší žáci po 24 letech vybojovali třetí místo na krajském kole a i zde potvrdili, že tzv. podzimní disciplíny (požární útok CTIF a závod požárnické všestrannosti) jsou jejich velmi silnou stránkou a za uplynou sezonu nebyli v nich poraženi ani okresní, ani krajské úrovni.

 

Příští rok to budou mít však starší žáci složitějsí, neboť pro šest závodníků byla toto soutěž tou poslední v kategorii starší žáci a v další sezoně budou soupěřit v kategorii dorostenci.

 

Velké gratulace a poděkování za výbornou reprezentaci našeho sboru a naší obce patří nejen soutěžícím, ale zejména pak vedoucím mládeže, kteří žáky pod vedením Jany Forbelské připravují opravdu skvěle a zasloužili se o to, že je o našem sboru slyšet i mimo nejbližší okrskové okolí.

 

Složení družstva: Hanáčková Natálie, Kalčík Aleš, Maňásková Aneta, Maňásková Denisa, Stránský Teodor, Ševeček Richard, Šilcová Kristýna, Vítková Eliška, Vyoral Libor a Zelík Michal.

 

Oficiální výsledky - Krajské kolo hry Plamen 2016